Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΖΩΖΩ ΝΤΑΛΜΑΣ

Καλλιτεχνικά Δελτίο τύπου

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΖΩ ΝΤΑΛΜΑΣ

Αγώνας για επιβίωση, σκηνή-παρασκήνια, έρωτες, ειδύλλια, περιπέτειες και ματαιότητες.
Αυτός είναι ο άξονας του βιβλίου για τη Ζωζώ Νταλμάς που ετοιμάζουν ο Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός - συγγραφέας, φίλος της Ζωζώς από το 1976, ο Δημήτρης Ιβάνωφ, χορευτής - χορογράφος, φίλος της Ζωζώς από το 1955, με τη βοήθεια της νεαρής ηθοποιού και ιστορικού - θεατρολόγου Λίλας Σταμπούλογλου και τη νομική αρωγή της δικηγόρου Σωτηρίας Γκιζάνη.
Είναι μια ξεχωριστή και συγκλονιστική ιστορία η ιστορία της Ζωζώς, της θρυλικής πρωταγωνίστριας της ελληνικής οπερέτας (όπως η ίδια δήλωνε) ενώ είχε διακριθεί και σε άλλα είδη θεάτρου, όπως και στον κινηματογράφο.
Ατίθαση, τολμηρή, απρόοπτη, αθυρόστομη, αλλά πάνω απ' όλα ανθρώπινη. Από πού κληρονόμησε όλη αυτή την εκρηκτική προσωπικότητα ; Από τον Τσερκέζο παππού της που ήταν γλεντζές, γυναικάς, εκκεντρικός, Ασίκης ; Από τη Ρουμάνα γιαγιά της ; Από τους Μακεδόνες γονείς της ; Άγνωστο. Από τη γέννηση της στην Κωνσταντινούπολη και τα 12 πρώτα χρόνια στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τελευταίο αντίο από τούτη τη σύντομη ζωή, η Ζωζώ τη γεύτηκε όσο, ίσως, καμία άλλη γυναίκα. Έζησε μια πλούσια ζωή χωρίς φραγμούς και προκαταλήψεις και πέθανε στο γηροκομείο.
Το βιβλίο βασίζεται στο πλούσιο αρχειακό υλικό - προγράμματα, εφημερίδες, περιοδικά - προσωπικές αφηγήσεις και δεκάδες φωτογραφίες, που η ίδια κληροδότησε στον πιστό της φίλο Δημήτρη Ιβάνωφ με ιδιόγραφη διαθήκη, που δημοσιεύτηκε από το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, ένα υλικό που φωτίζει άγνωστες πλευρές της ζωής της.
Μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού γνωρίζει τον θυελλώδη έρωτα της με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Γι' αυτόν τον έρωτα πολλοί την κατηγόρησαν και λίγοι την επαίνεσαν, κάτι που ήταν αδιάφορο για τη Ζωζώ.
Ελάχιστοι όμως ξέρουν ότι στη Γκεστάπο δεν κατέδωσε συναδέλφους της, με αποτέλεσμα από το πολύ ξύλο να χάσει το παιδί που είχε μέσα της κι ήταν τεσσάρων μηνών, ούτε ότι βάφτισε δεκάδες ορφανά ή μη παιδιά, ότι πάντρεψε και προίκισε δεκάδες άπορα ζευγάρια, ότι επιδιόρθωσε ολόκληρο γηροκομείο, ότι βοήθησε πολλούς συναδέλφους της, ακόμα και στο τέλος της ζωής της από την πενιχρή της σύνταξη.
Είναι πολύπλευρη και πολυδιάστατη η ζωή της Ζωζώς κι αυτή θέλουμε να φωτίσουμε με αυτό το βιβλίο.

Βασίλης Κολοβός

O ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΖΩ ΝΤΑΛΜΑΣ
Ο Γνωστος ηθοποιος ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ πρωην προεδρος του σωματειου Ελληνων ηθοποιων που σταθηκε στα τελευταια χρονια της ζωης της ΖΩΖΩΖΣ ΝΤΑΛΜΑΣ προκειτα να κυκλοφορησει βιβλιο με τη βιογραφια της ηθοποοιου με αφηγησεις τοσο δικες της οσο και του γνωστου χορογραφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΒΑΝΩΦ που και αυτος βρεθηκε κοντα της στα τελευταια χρονια της ζωης της




Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ


Η πολυτάραχη ζωή της γητευτικης αξέχαστης πρωταγωνίστριας Ζωζώς Νταλμάς ( κατά κόσμον Ζωή Σταυρίδου) παίρνει «σάρκα και οστά » στη μεγάλη οθόνη μέσω μεγάλης διεθνούς υπερπαραγωγής, με γυρίσματα στα μέρη του κόσμου όπου έζησε και ταξίδεψε η ίδια.
Την επιμέλεια της ταινίας και την ιδέα για το σενάριο έχει ο κ. Δημήτριος Ιβάνωφ, χορογράφος - χορευτής, άνθρωπος που επί 32 και πλέον έτη έζησε την πρωταγωνίστρια, και έχει ως κληρονομιά στα χέρια του τα απομνημονεύματα της ίδιας με άφθονο φωτογραφικό υλικό.
Την Ζωζώ Νταλμάς θα « ενσαρκώσει» γνωστή αμερικανίδα ηθοποιός.
Η συνέχεια............... στις οθόνες σας.


































ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ Ο ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΒΑΝΩΦ ΔΙΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΡΕΙΤΑΙ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΖΩΖΩΣ ΝΤΑΛΜΑΣ ΣΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ.
ΕΖΗΣΑ ΟΛΗ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΞΕΧΑΣΤΗΣ ΖΩΧΩΣ ΝΤΑΛΜΑΣ ΩΣ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΩ ΚΑΘΕ ΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ 10 /03/1988 ΠΟΥ ΚΥΡΙΧΤΗΚΕ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡ.935/30/09/1988 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.
ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ

.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΒΑΝΩΦΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΟΡΟΥ


Αγαπούλα μου γλυκειά
Τραγουδιστής: Νταλμάς ΖωζώΣυνθέτης: Κυπαρίσσης ΓιάννηςΣτιχουργός: Γιαννακόπουλος ΧρήστοςΕκδότης: ΣταρρΈργο: Κοκόττα με τους μενεξέδεςΣημειώσεις: Οπερέτα "Η κοκόττα με τους μενεξέδες". Χειρόγραφη σημείωση "Σωσώ Παρασκευά" με ημερομηνία 1/8/1933. Αφιερωμένο στην αγαπητή μου πρωταγωνίστρια Ζωζώ Νταλμάς. Το πραγματικό όνομα της Ζωζώ Νταλμάς ήταν Γεωργία Σταυρίδου1933ValseΒάλς του καμπαρέ, τοΤραγουδιστής: Νταλμάς ΖωζώΣυνθέτης: Κυπαρίσσης ΓιάννηςΣτιχουργός: Γιαννακόπουλος ΧρήστοςΕκδότης: ΣταρρΈργο: Κοκόττα με τους μενεξέδεςΣημειώσεις: Από την οπερέτα "Η κοκόττα με τους μενεξέδες" Το πραγματικό όνομα της Ζωζώ Νταλμάς ήταν Γεωργία Σταυρίδου1933ValseΓιατί ν΄αγαπάςΤραγουδιστής: Νταλμάς ΖωζώΣυνθέτης: Κυπαρίσσης ΓιάννηςΣτιχουργός: Γιαννακόπουλος ΧρήστοςΕκδότης: ΣταρρΈργο: Κοκόττα με τους μενεξέδεςΣημειώσεις: Οπερέτα "Η κοκόττα με τους μενεξέδες". Χειρόγραφη σημείωση "Σωσώ Παρασκευά" με ημερομηνία 1/8/1933. Αφιερωμένο στην αγαπητή μου πρωταγωνίστρια Ζωζώ Νταλμάς. Το πραγματικό όνομα της Ζωζώ Νταλμάς ήταν Γεωργία Σταυρίδου1933ValseΕνα ποτήρι σαμπάνιαΤραγουδιστής: Νταλμάς ΖωζώΣυνθέτης: Χαιρόπουλος ΧρήστοςΣτιχουργός: Χαιρόπουλος ΤάκηςΈργο: Ένα Ποτήρι ΣαμπάνιαΣημειώσεις: Από την οπερέττα "Ένα Ποτήρι Σαμπάνια" του θεάτρου Ολύμπια "Το Τραγούδι" Νοε 19341934TangoΣτην εξοχή ο έρωταςΤραγουδιστής: Νταλμάς ΖωζώΣυνθέτης: Κυπαρίσσης ΓιάννηςΣτιχουργός: Γιαννακόπουλος ΧρήστοςΕκδότης: ΣταρρΈργο: Coiffeur cheriΣημειώσεις: Από το φιλμ "Coifeur cheri'" . Αφιερωμένο στην Ζωζώ Νταλμάς που το πρωτοτραγούδησε Το πραγματικό όνομα της Ζωζώ Νταλμάς ήταν Γεωργία Σταυρίδου
Ο έρωτας Κεμάλ - ΖωζώςΔεν «άντεξε» μια συναυλία Ελλήνων καλλιτεχνών στην Κωνσταντινούπολη η τουρκική κυβέρνηση. Μπορεί να «αντέξει» μια κινηματογραφική ταινία για τον έρωτα του Κεμάλ Ατατούρκ με την Ελληνίδα θεατρίνα Ζωζώ Νταλμάς, που ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσσιος; Η Ζωζώ Νταλμάς -κατά κόσμον Ζωή Σταυρίδη, με πατέρα Δυτικομακεδόνα, από το Αηδονοχώρι Βοΐου Κοζάνης- ήταν ο μεγάλος έρωτας του ηγέτη και μεταρρυθμιστή της σύγχρονης Τουρκίας. Η Ζωζώ, σε μια μεγάλη συνέντευξή της στον Αλέκο Λιδωρίκη το 1962, είχε πει, μεταξύ άλλων, τα εξής εκπληκτικά για τον Κεμάλ: Οταν αστειευόμουνα μαζί του -κι όταν παρατραβούσα το σχοινί ακόμα- δεν θύμωνε ποτέ. Μιλούσε καλά τα ελληνικά, κι εγώ: - Ασ' τα «μπαμπά», του έλεγα ειρωνικά, το θες ή δεν το θες, είσαι Ρωμιός! Από πού ήταν η γιαγιά σου; Δεν ήταν η κυρα-Μαρία από τα Γιάννενα;... Υστερα... τούρκεψες, «μπαμπά»! Κι αυτός χαχάνιζε, χτυπιόταν, άρπαζε ένα μπουκάλι με ρακί, έπινε στην υγειά μου και στην... ελληνοτουρκική φιλία και διέταζε:- Πες το τραγούδι μας, μπαξέ μου! Το αγαπημένο ελληνικό τραγούδι του Κεμάλ: το «Γελεκάκι». Ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο τόλμησαν να ανοίξουν τον δρόμο της προσέγγισης.

3 σχόλια:

  1. hey, i really like your blog, just hoping you could follow me as well? no pressure or anything haha, just trying to build a following. have a great day!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει και να κάνει ότι θέλει. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη κάποια όρια κι ορισμένοι φροντίζουν να τα διατηρούν. ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ 10 /03/1988 ΠΟΥ ΚΥΡΙΧΤΗΚΕ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡ.935/30/09/1988 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, η Ζωζώ Νταλμάς όρισε κληρονόμο της τον χορευτή και χορογράφο ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΒΑΝΩΦ. Αυτός, λοιπόν, έχει κάθε δικαίωμα να επιβλέπει ο,τιδήποτε αφορά στην προβολή της ζωής αυτής της μεγάλης θεατρίνας της οπερέτας και να εμποδίζει κάθετι που μπορεί να προσβάλει τη μνήμη της, αλλά και τη μνήμη όσων συνάντησε στη ζωή της, όπως ήταν ο Τούρκος ηγέτης Κεμάλ Ατατουρκ. Στο βιβλίο που ετοιμάζει μαζί με τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό είναι σίγουρο οτι η ιστορία θα γραφτεί με αλήθεια, αλλά και με ευγένεια, έτσι ώστε καμιά κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να την ακούσει. Όσο για κάποιες άλλες προσπάθειες κινηματογραφικές, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοούσαν τα δικαιώματά του ως κληρονόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι τι εγινε με αυτό το βιβλίο και την ταινια

    ΑπάντησηΔιαγραφή